Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?
4.2 (83.53%) 34 votes

Trebuie sa faci o verificare la presiunea centralei sau a sistemului de incalzire odata pe an sau ori de cate ori este nevoie.

Asta presupune si sa reincarci instalatia de incalzire si sa aerisesti caloriferele.

sursa foto

In manualul centralei termice gasesti instructiuni detaliate despre cum cum sa faci incarcarea instalatiei de incalzire daca nu ai presiune normala in centrala termica.

Cum stiu daca este buna presiunea centralei?

Centralele termice au un manometru de control pe panoul frontal care arata asa:

La cazanele de sol cu arzator, se monteaza manometre separat pe conductele de tur si retur.

Pentru sistemele de incalzire in circuit deschis (cu vas de expansiune deschis) nu se monteaza manometru pentru acestea nu sunt presurizate.

Ce presiune trebuie sa aiba o centrala de apartament?

Presiunea normala de functionare pentru sistemul de incalzire este intre 1.0 si 2.0 bar.

Citeste si aceste articole care te pot ajuta:

Cum cresc presiunea apei in centrala termica?

Daca presiunea apei este sub 1.0 bar sau sub 0.8 bar, trebuie sa reincarci instalatia cu apa pana revine la normal. Asta este o operatie simpla de mentenanta pe care poti sa o faci foarte usor si singur, si este bine sa o faci cu caloriferele reci.

Cum faci umplerea cu apa a instalatiei de incalzire?

 1. Robinetul de umplere al centralei este montat in partea de jos a centralei termice sau pe una din tevile de tur sau retur.
 2. In timp ce urmaresti cu privirea manometrul centralei, deschide usor robinetul de incarcare.
 3. Cand acul manometrului a ajuns intre 1.0 si 2.0 bar (de preferinta 1.5 bar), inchide robinetul de umplere.

De ce trebuie sa incarc cu presiune?

Apa din sistemul de incalzire trebie sa fie la o anumita presiune pentru ca centrala termica sa functioneze corespunzator.

Exista un senzor de presiune in centrala termica si daca presiunea scade sub 0.8 bar, centrala intra in avarie pentru a nu functiona fara apa si sa riste sa se supraincalzeasca.

De ce scade presiunea centralei?

In timp, nu este ceva anormal daca presiunea centralei scade putin. Dar daca presiunea scade in mod regulat, poate indica faptul ca ai o scurgere undeva in circuitul caloriferelor.

Cum scad presiunea centralei daca este prea mare?

Daca presiunea centralei ajunge aproape de 3 bar, supapa de siguranta a centralei termice va refula si poti sa vezi cum curge apa din centrala.

Poti sa scazi peresiunea din centrala termica cand faci aerisirea caloriferelor (afla cum sa faci aici) sau sa scoti niste apa afara din circuit

Care este presiunea normala pentru o centrala termica?

Presiunea la manometrul centralei trebuie sa fie intre 1.0 si 2.0 bar. Daca scade prea jos presiunea, centrala intra in avarie si afiseaza un cod de eroare. De exemplu:

 • Centrala Vaillant eroare F22 – Prea putina apa in centrala;
 • Centrala Viessmann eraoare F2 – Lipsa apa;

Trebuie sa incarci instalatia cu apa asa cum am descris mai sus, pe la robinetul de incarcare.

Daca presiunea din centrala termica trece peste 3.0 bar, supapa de siguranta din centrala termica va deschide si va refula apa.

Cum aerisesti caloriferele?

Daca caloriferul este rece in partea de jos sau daca caloriferul nu se incalzeste sus, inseamna ca ai aer in circuitul de incalzire si trebuie sa faci aerisirea. Am scris un ghid pas cu pas pe care-l gasesti aici.

Concluzie

Daca vrei sa sti ce presiune trebuie sa aiba o centrala de apartament Ariston, sau orice alta marca, trebuie sa retii urmatoarele valori:

 • 0.8 bar – sub presiunea aceasta de obicei centrala intra in avarie pentru lipsa apa. Trebuie sa faci incarcarea cu apa a centralei pe la robinetul de umplere.
 • 1.0 – 2.0 bar – este presiune normala de functionare a centralei termice
 • 3.0 bar – este presiunea maxima de functionare a centralei. Daca ai presiune apropiata de aceasta valoare, trebuie sa scazi presiunea din centrala pe la aerisitorul unui calorifer.

Daca ti-a placut articolul, te invit sa te inscri la newsletter pentru a primi pe mail sfaturile mele si articolele noi.

Iar daca ti-a placut foarte mult articolul, distribuie-l pe facebook, ca sa ajute cat mai multi oameni. Multumesc 🙂

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?
Presiunea normala pentru de functionare pentru sistemul de incalzire este intre 1.0 si 2.0 bar.
Written by: blogdehttp://blogdeinstalatii.ro/
Date Published: 10/11/2016
Apa din sistemul de incalzire trebie sa fie la o anumita presiune pentru ca centrala termica sa functioneze corespunzator.
5 / 5 stars
75467 Vizualizări totale 29 Vizualizări azi

90 thoughts on “Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?

 • Am o centrala Ariston Clas System de 28 kw de 4 ani. Funcționează si ca încălzire pt calorifere dar si ca ACM cu boiler Buderus cu capacitatea de 180 litri.
  Mentionez ca timp de 4 ani nu am avut probleme cu ea.
  Toata vara a mers pe ACM fara probleme. Am schimbat filtrul acum 2 zile (cartus cu o substanță alba) si am pornit centrala pe caldura. Azi sa oprit si afișează cod 105 respectiv circulație insuficienta.
  Va rog un sfat.

 • Am probleme cu centrala WESTEN QUASAR 24 F
  -creste presiunea in centrala cand este deschis robinetul de admisie pt. apa calda menajera;
  -robinetul de incarcare functioneaza foarte greu si in salturi;
  As vrea daca se poate sa-mi dati o sursa de robinete de incarcare pentru tipul asta de centrala sau sa-mi furnizati unul, iar in cazul in care problema continua,va rog sa-mi spuneti ce am de facut. E mai bine sa repar aceasta centrala (este din 2005 in functiune) sau e preferabil sa o inlocuiesc cu una noua ?
  Multumesc, Dan

 • Buna ziua,

  Din pacate problema aceasta cu robinetul de incarcare se mai gaseste si la alte marci de centrale. Ar trebui schimbat robinetul.
  Westen au fost aduse de Baxi care nu mai sunt acum in Romania.
  Cautati la firmele de service Baxi pentru piesa aceasta.
  Daca centrala are peste 8-10 ani, poate aparea oricand o defectiune costisitoare care sa nu justifice reparatia si sa fie necesara o centrala termica de apartament noua.

 • Buna.
  problema mea e ca acel aer umbla prin instalatie.
  Se aude in centrala la un moment dat ca si cum ai turna o galeata de apa…
  Caloriferele se incalzesc toate.
  Cum sa scot acel aer?

 • Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele: Am centrala Vaillan turbo TEC an fabricatie 2011. In timp de repaus presiune ape manometru ajunge la 1,5-1,6. In timpul functionarii presiunea ajunge , rar, la 3-3,2 atm, Pot avea probleme de functionare datorita acestui fapt. Daca da ce trebuie facut.
  Mii de multumiri.

 • Buna ziua,
  Am o centrala Protherm si de cind i s-a facut revizia tehnica la 2 ani, presiunea apei scade frecvent sub 1 atm. si centrala intra in avarie.
  Am aerisit caloriferele in citeva rinduri, si acun o umplu cu apa din 2 in 2 zile.
  Cei de la service inca nu au venit desi i-am chemat sa constate defectiunea.
  Este adevarat ca, centrala are 10 ani de functionare.
  Ce sa fac?
  Cu stima,

 • Buna ziua !

  Am o centrala Motan K Plus si imi afiseaza zilnic eroarea E 10 din cauza lipsei de presiune pe instalatia de apa, in special cand scade temperatura in centrala. Am verificat in toata casa insa nu gasesc nici o scurgere.Am si unele tevi bagate in sapa insa nu am observat nici o scurgere. Am observat cand dau drumul la apa calda , creste presiunea de la 0.8 bar la 1.2 sau 1.3 bar.
  Credeti ca e o preoblema cu centrala sau poate fi o scurgere undeva unde nu am observat pana acum ?

  Multunmesc pentru raspuns !

 • Buna. Am ocetrala BAXI toate par in regula dar dupa ce se opreste incalzirea in instalatie se aude unfel de pocnitura .Evreo problema grava? Va multumesc.

 • Buna, am o problema cu o centrala Viessman Vitopend 100.
  Am bagat din greseala prea multa apa in ea iar acum presiunea este de ~2.1 bar in repaus sau cand folosesc apa calda iar cand dau drumul la caldura ajunge pana aproape de 3.0 bar moment in care opresc caldura si o las sa se calmeze inainte sa o pornesc din nou.
  Cum pot sa eliberez din presiune ?

 • Buna ziua,
  Stiu ca nu este vorba despre presiunea din circuitul de incalzire, dar eu am o problema cu presiunea apei menajere.
  Am un Vitopend 222 si dupa ce termina de facut apa calda menajera (chiar si in timpul procesului) presiunea pe circuit este f mare. Efectiv cand dau drumul la apa rece arunca apa cu presiunea f mare. De aceea mi-a si crapat un racord … Aveti idee de unde este problema?

   • Apa rece de la retea (Popesti Leordeni). Presiunea mare pe circuitul de apa calda menajera este doar cand se prepara apa calda. Temperatura centralei este constanta (cea aratata pe manometru) – din circuitul de incalzire

 • buna seara,

  Am o beretta junior-termoeca pe gaz care in fiecare seara dupa ora 6 se opreste si dupa ora 9 seara merge incontinuu pana a doua zi dupa masa la ora 6 cand se opreste din nou.In intervalul 6-9 seara ori de cate ori o pornesc se opresteșce ar putea fii?

  multumesc

 • Am o centrala ariston as .Problema este cand folosesc apa menajera , vine presiune normala o secunda dupa care presiunea scade imediat si curge incet ( ca pe creion ) Apa este fierbinte si fara variatii de temperatura . Am inteles ca este ceva infundat dar nu stiu ce . Mentionez ca presiune de intrare este intre 1 si 1,8 bari alim de la hidrofor . Apa rece la chiuveta are presiunea de mai sus . Multumesc .

 • Am o centrala termică Buderus logimax u42 si nu inteleg de ce presiunea la rece e 1bar si in functiune imi urca pana la 2,2 temp pe cazan e setată la 70grade.

 • Buna ziua! As avea si eu o întrebare sa va o adresez. Am o centrală Vailant,care o încărc si pierde presiunea de apa foarte repede de pe o zi pe alta si nu se vede pierderea de apa. Care ar fi cauza?

  Va mulțumesc !

 • Buna ziua, De ce la centrala la rece presiunea o am 1 bar si in timpul functionari imi urca pana la 2.2 bari, am aerisit caloriferele si nu aveau aer, filtrul y e cutrat si nu inteleg de ce tot imi urca apa pe cazan o am setata la 70 grade

 • am o centrala IMERGAZ si de ceva timp nu am presiune pe apa calda cand fac baie nu mai ajunge asa bine apa calda la dusuri si din cand in cand in timpul dusurilor vie reprize de apa rece ce trebuie sa fac?

 • Am centrala Wiessman 100, relativ noua 1,6 ani , iar presiunea este 0.8 bar in stare de repaos si 1.2 bar in stare de functionare, este corect ? daca nu ce pot face ? Multumesc.

  • Presiunea din centrala termica este cam mica.
   In mod normal, presiunea din centrala termica trebuie sa fie intre 1 si 2 bar.
   1,5 bar de preferinta.
   La unele modele de centrala, daca presiunea este mai mica de 0,8 bar intra in avarie si nu porneste.
   Ce poti face, este sa actionezi robinetul de incarcare al instalatiei, pentru a creste presiunea.

 • Buna seara!
  La Centrala mea Ariston a scazut presiunea la 0.8 si incercand sa o ridic curge apa din robinet. O fi din cauza ca sunt calde caloriferele? M am speriat…Este normal?

 • furtunul de la pompa ce duce la vasul de expansiune la centrala termica trebuie sa fie cald in timpul functionari centralei pe incalzire sau rece sau mai precis prin furtun trece surplusul de apa ptr a numi creste presiunea in instalatie

 • buna ziua am si eu o centrala bosch si de o luna presiunea a scazut la 1,doi ani a functionat la presiunea de 1,5,credeti ca este vreo problema?va multumesc

 • Am o cntrala junkers imi creste presiunea la manometru pe caldura

  Am centrala junkers cind porneste in regim incalzire presiunea ajunge lapeste 3briar cind este rece ajunge la 1br

 • Buna seara, am o centrala Ariston si nu pot sa bag presiune in ea, deschid robinetul si nu face nimic, stie cineva ce as putea sa ii fac? Multumesc!

 • revin : specialistul , mi-a transmis telefonic : deschide maneta de alimentare de sub centrala , da drumul la apa la cada sa curga , iar cand ajunge presiunea la 1.5 bar , repui maneta alimentare in pozitia deschis .
  ok , parcurg pasii astia , vad cum creste presiunea , desi nu vad care e rostul sa curga si apa la cada incontinuu .

 • Bună ziua mi-am pus zilele trecute centrală de ap nou cu calorifere noi,ă venit un domn reprezentant al centralei pentu ami arăta cum funcționează și ă o pune în folosință, însă presiunea apei să ridicat la 0,8bari în centrală dumnealui mea spus că am probleme cu presiunea apei am chemat un instalator care ă lucrat la montarea caloriferelor ă centralei acesta spune că presiunea e bună mașina de spălat merge fără probleme menționez că stau la etajul 4 ce trebuie să fac că sunt foarte nemulțumit de situație!!

 • Buna ziua, am cumparat o centrala imergas de la blacksea si vreau sa umplu instalatia de incalzire cu apa distilata, vreau sa va intreb la PIF vor face ei acest lucru eu doar sa le ofer apa distilata, sau trebuie sa fie plina instalatia la momentul PIF-ului?
  Daca trebuie sa fie plina spuneti-mi va rog daca e corecta procedura pe care eu am inteles ca trebuie facuta pentru umplere.
  Se pune pe retur un robinet de golire/umplere, prin acest robinet cu ajutorul unei pompe manuale se introduce in instalatie apa distilata, deschizandu-se mai inainte de a incepe introducerea apei robinetul de umplere al centralei.
  Cand manometrul centralei arata o presiune a apei de 1,2 bar se inchide robinetul de umplere al centralei, apoi robinetul de golire/umplere si astfel operatie e finalizata. se face aerisirea radiatoarelor si se completeaza cu apa daca e cazul pana la aceeasi presiune de 1,2 bar.
  E corecta procedura asa cum am inteles-o eu sau gresesc, daca da va rog sa imi spuneti unde am gresit si cum ar trebuii procedat. Va multumesc.

 • Buna seara,
  Am un Ariston 24kw de 8 ani si incalzire in pardosea, cu verificariile facute la 2 ani. Nu am avut probleme cu ea.
  Cand am pornit caldura acum cateva zile presiunea de la 1.2 bar a urcat pana la 3,2 bar. La 3 e dunga rosie si nu a refulat. De obicei tin 50 de grade dar acum am urcat-o la 65. Am scazut temp. la 50 de grade si presiunea la 0.8. Acum cand porneste urca la 2 bar, iar cand ajunge la ambiental, 20 grade, revine la 0,8. E normal sa urce 1,2 bar, la doar 50 grade? O fi vasul de expansiune, da nu-i gasesc supapa!

 • Buna!
  Pe noapte obisnuiesc sa inchid apa în tot apartamentul, (am avut probleme cu tavile si mii frica sa nu inundez iar vecină de jos) poate oare afecta centrala termică daca o las sa functioneze pe noapte cu apa fiind închisă?

 • Am o centrală termică și scăzuse presiunea am refăcut presiunea dar nu pornește ce se întâmplă? Vă rog dacă puteți să mă ajutați. Mulțumesc

 • Buna ,
  Am o centrala Motan sigma 24 kw este noua pusa in functiune de 3 luni pana de o luna a fost pe modul de vara acum o luna am schimbat pe modul de iarna, am montate 4 calorifere la ea si cel mai indepartat calorifer se incalzeste greu , am aerisit toate caloriferele care ar fii problema ?
  In legatura cu presiunea in centrala daca merge caldura ajunge la maximum de 2.2 bar /2.3 bar si daca este oprita caldura scade pana la 0.8 bar este normal asa ceva ?
  Va multumesc !!!

 • La un Motan Kplus 24 am ramas fara presiune. Aveam 0.5 bar. Am descoperit care era coloana prin care intra apa caci are montata un dispozitiv anticalcar pe ea. Deasupra celor 2 robinete deschise deja, mai e un robinet negru alungit. L-am deschis pe acesta si a crescut usor presiunea. Manualul imi recomanda o buna functionare la 1.5 bar (maxim 3), asa ca l-am inchis cand a ajuns la 1.5. Acum merge totul ok.

 • Bună dimineața,
  Am o centrală termică Ariston Egis și am câteva probleme cu ea. Prima problemă constă în faptul că nu îmi mai încălzește caloriferele complet. La dormitor se încălzește jumătatea de sus, în jos fiind rece. La sufragerie se încălzește aproape până jos, mai rămâne un lat de palmă care este mai călâi. Singurul calorifer care se încălzește complet este cel de la baie. La caloriferele din dormitor și sufragerie se aud niște pocnitori în timp ce funcționează centrala pe căldură. Cealaltă problemă constă în faptul că centrala are un mod de funcționare ciudat pe căldură. Pornește, funcționează 15 secunde în care beculețele se aprind până la 80 de grade, apoi se oprește. Și face așa în tot ciclul de încălzire până se ajunge la temperatura setată pe termostat. S-au aerisit și caloriferele și centrala, s-au spălat toate, din păcate fără soluție pe termen lung. Vă rog să mă sfătuiți cam ce ar mai fi de făcut.
  Vă mulțumesc.
  Cu respect, Bogdan.

  • Buna ziua,

   Ar trebui sa incercati o echilibrare hidraulica a instalatiei. Adica sa mai opriti putin primul calorifer, si sa-l lasati pe ultimul complet deschis.
   Iar la temperatura pe tur, incercati sa mergeti cu 60 de grade daca nu este foarte frig.

 • Centrala Ariston Matis 24 FF ,presiune 1,5 bari,vas de expansiune 1,5 Atm cu Tur-Retur închis,cînd dau drumul la apă caldă menajeră urcă presiunea c-am pe la 2,8 bari dar în schimb cînd e oprită pierde presiunea în centrală sub 1bar pe la 0,6-7 bari cu Tur-Retur închis,iar dacă deschid Tur-Retur și dau drumul la încălzirea centrală urcă presiunea peste 3 bari chiar dacă la rece am nu neapărat 1,5 bari presiune pe instalație e destul să am 1,2 bari și aceeași poveste iar dacă deschid apa caldă menajeră în timp ce merge încălzirea centrală cînd a ajuns la 3 bar,sare automat la 3,5 bar iar dacă închid apa caldă menajeră revine la cei 3 bar. În vasul de expansiune am băgat eu personal cele 1,5 Atm că nu a avut și ca probă am lăsat vreo 4 zile să văd dacă ține Atm în vasul de expansiune cu instalația golită binențeles și ține Atmosferele iar robinetul de încărcare l-am desfăcut curățat cel puțin mi se pare Ok. din punct de vedere al funcționalității și totuși nu e ok deoarece fie pe Acm. sau încălzire centrală urcă presiunea peste cei 3 bar,iar pe repaus la rece dispare presiunea de la 1,5 bar cît a avut inițial la 0,6-7 bar.

 • Vasi spune:
  octombrie 30, 2017 la 12:41 pm
  Centrala Ariston Matis 24 FF ,presiune 1,5 bari,vas de expansiune 1,5 Atm cu Tur-Retur închis,cînd dau drumul la apă caldă menajeră urcă presiunea c-am pe la 2,8 bari dar în schimb cînd e oprită pierde presiunea în centrală sub 1bar pe la 0,6-7 bari cu Tur-Retur închis,iar dacă deschid Tur-Retur și dau drumul la încălzirea centrală urcă presiunea peste 3 bari chiar dacă la rece am nu neapărat 1,5 bari presiune pe instalație e destul să am 1,2 bari și aceeași poveste iar dacă deschid apa caldă menajeră în timp ce merge încălzirea centrală cînd a ajuns la 3 bar,sare automat la 3,5 bar iar dacă închid apa caldă menajeră revine la cei 3 bar. În vasul de expansiune am băgat eu personal cele 1,5 Atm că nu a avut și ca probă am lăsat vreo 4 zile să văd dacă ține Atm în vasul de expansiune cu instalația golită binențeles și ține Atmosferele iar robinetul de încărcare l-am desfăcut curățat cel puțin mi se pare Ok. din punct de vedere al funcționalității și totuși nu e ok deoarece fie pe Acm. sau încălzire centrală urcă presiunea peste cei 3 bar,iar pe repaus la rece dispare presiunea de la 1,5 bar cît a avut inițial la 0,6-7 bar.

  Răspunde
  Lasă un răspuns

 • Buna! Am o centrala Ferolli timp de 3 ani a mers fara probleme de vreo 3 saptamani avem oscilatii mari de presiune., La modul porneste caldura de la 1 sau ,1,5 ajunge la 2,5 sau chiar 3. Caldura oprita scade si pana la 0.
  Ce ar putea fi ?
  Multumesc!

 • Presiunea scade constant am chemat un instalator și mi-a luat doar deplasarea a funcționat 4-5 zile și iar nu încălzește apa . Care să fie cauza mă păcălește instalatorul sau eu nu știm s-o redresăm.

 • Buna seara! Am o centrala vaillant, are presiunea de 0.3bari, si nu reusesc sa ii cresc presiunea, invart de robinetul de sub ea si….nimic… care ar putea fi problema?

 • Am o centrala protherm. Cam de 2 săptămâni au fost de la firma cu garanție. Cam de o săptămână am observat ca după ce pornește barul ajunge la 3.1. L-am chemat pe cei care au montat caloriferele și au fost aerisite. Azi aceeași problema. Când pornește barul ajunge la 3.1 . Iar trebuie sa aerisim sau sa sun pe cei cu garanție?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *