Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?
5 (100%) 6 votes

presiunea centralei

 

 

Trebuie sa faci o verificare la presiunea centralei sau a sistemuli de incalzire centrala odata pe an sau ori de cate ori este nevoie.

Asta presupune si sa reincarci instalatia de incalzire si sa aerisesti caloriferele. In manualul centralei gasesti instructiuni detaliate despre cum cum sa faci incarcarea instalatiei daca nu ai presiune normala in centrala termica.

Cum stiu care este presiunea apei in centrala termica?

Centralele termice au un manometru de control pe panoul frontal care arata asa:

presiune-centrala-manometru

La cazanele de sol cu arzator, se monteaza manometre separat pe conductele de tur si retur.

Pentru sistemele de incalzire in circuit deschis (cu vas de expansiune deschis) nu se monteaza manometru pentru acestea nu sunt presurizate.

Ce presiune trebuie sa aiba o centrala de apartament?

Presiunea normala pentru de functionare pentru sistemul de incalzire este intre 1.0 si 2.0 bar.

Cum cresc presiunea apei in centrala termica?

Daca presiunea apei este sub 1.0 bar sau sub 0.8 bar, trebuie sa reincarci instalatia cu apa pana revine la normal. Asta este o operatie simpla de mentenanta pe care poti sa o faci foarte usor si singur, si este bine sa o faci cu caloriferele reci.

Cum cresc presiunea apei in centrala termica?

Cum faci umplerea cu apa a instalatiei de incalzire?

 1. Robinetul de umplere al centralei este montat in partea de jos a centralei termice sau pe una din tevile de tur sau retur.
 2. In timp ce urmaresti cu privirea manometrul centralei, deschide usor robinetul de incarcare.
 3. Cand acul manometrului a ajuns intre 1.0 si 2.0 bar (de preferinta 1.5 bar), inchide robinetul de umplere.

presiune-centrala-manometru

De ce trebuie sa incarc cu presiune?

Apa din sistemul de incalzire trebie sa fie la o anumita presiune pentru ca centrala termica sa functioneze corespunzator.

Exista un senzor de presiune in centrala termica si daca presiunea scade sub 0.8 bar, centrala intra in avarie pentru a nu functiona fara apa si sa riste sa se supraincalzeasca.

De ce scade presiunea centralei?

In timp, nu este ceva anormal daca presiunea centralei scade putin. Dar daca presiunea scade in mod regulat, poate indica faptul ca ai o scurgere undeva in circuitul caloriferelor.

Cum scad presiunea centralei daca este prea mare?

Daca presiunea centralei ajunge aproape de 3 bar, supapa de siguranta a centralei termice va refula si poti sa vezi cum curge apa din centrala.

Poti sa scazi peresiunea din centrala termica cand faci aerisirea caloriferelor (afla cum sa faci aici) sau sa scoti niste apa afara din circuit

Care este presiunea normala pentru o centrala termica?

Presiunea la manometrul centralei trebuie sa fie intre 1.0 si 2.0 bar. Daca scade prea jos presiunea, centrala intra in avarie si afiseaza un cod de eroare. De exemplu:

 • Centrala Vaillant eroare F22 – Prea putina apa in centrala;
 • Centrala Viessmann eraoare F2 – Lipsa apa;

Trebuie sa incarci instalatia cu apa asa cum am descris mai sus, pe la robinetul de incarcare.

Daca presiunea din centrala termica trece peste 3.0 bar, supapa de siguranta din centrala termica va deschide si va refula apa.

Cum aerisesti caloriferele?

Daca caloriferul este rece in partea de jos sau daca caloriferul nu se incalzeste sus, inseamna ca ai aer in circuitul de incalzire si trebuie sa faci aerisirea. Am scris un ghid pas cu pas pe care-l gasesti aici.

Concluzie

Daca vrei sa sti ce presiune trebuie sa aiba o centrala de apartament Ariston, sau orice alta marca, trebuie sa retii urmatoarele valori:

 • 0.8 bar – sub presiunea aceasta de obicei centrala intra in avarie pentru lipsa apa. Trebuie sa faci incarcarea cu apa a centralei pe la robinetul de umplere.
 • 1.0 – 2.0 bar – este presiune normala de functionare a centralei termice
 • 3.0 bar – este presiunea maxima de functionare a centralei. Daca ai presiune apropiata de aceasta valoare, trebuie sa scazi presiunea din centrala pe la aerisitorul unui calorifer.

Daca ti-a placut articolul, te invit sa te inscri la newsletter pentru a primi pe mail sfaturile mele si articolele noi.

Iar daca ti-a placut foarte mult articolul, distribuie-l pe facebook, ca sa ajute cat mai multi oameni. Multumesc 🙂

sursa foto

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?
Presiunea normala pentru de functionare pentru sistemul de incalzire este intre 1.0 si 2.0 bar.
Written by: blogdehttp://blogdeinstalatii.ro/
Date Published: 10/11/2016
Apa din sistemul de incalzire trebie sa fie la o anumita presiune pentru ca centrala termica sa functioneze corespunzator.
5 / 5 stars
1993 Vizualizari 1 Vizite azi

8 gânduri despre „Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?

 • Am o centrala Ariston Clas System de 28 kw de 4 ani. Funcționează si ca încălzire pt calorifere dar si ca ACM cu boiler Buderus cu capacitatea de 180 litri.
  Mentionez ca timp de 4 ani nu am avut probleme cu ea.
  Toata vara a mers pe ACM fara probleme. Am schimbat filtrul acum 2 zile (cartus cu o substanță alba) si am pornit centrala pe caldura. Azi sa oprit si afișează cod 105 respectiv circulație insuficienta.
  Va rog un sfat.

 • Am probleme cu centrala WESTEN QUASAR 24 F
  -creste presiunea in centrala cand este deschis robinetul de admisie pt. apa calda menajera;
  -robinetul de incarcare functioneaza foarte greu si in salturi;
  As vrea daca se poate sa-mi dati o sursa de robinete de incarcare pentru tipul asta de centrala sau sa-mi furnizati unul, iar in cazul in care problema continua,va rog sa-mi spuneti ce am de facut. E mai bine sa repar aceasta centrala (este din 2005 in functiune) sau e preferabil sa o inlocuiesc cu una noua ?
  Multumesc, Dan

 • Buna ziua,

  Din pacate problema aceasta cu robinetul de incarcare se mai gaseste si la alte marci de centrale. Ar trebui schimbat robinetul.
  Westen au fost aduse de Baxi care nu mai sunt acum in Romania.
  Cautati la firmele de service Baxi pentru piesa aceasta.
  Daca centrala are peste 8-10 ani, poate aparea oricand o defectiune costisitoare care sa nu justifice reparatia si sa fie necesara o centrala termica de apartament noua.

Ai o parere? Hai sa discutam aici!