gardenium.ro

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?
4.73 (94.67%) 15 votes

presiunea centralei

 

 

Trebuie sa faci o verificare la presiunea centralei sau a sistemuli de incalzire centrala odata pe an sau ori de cate ori este nevoie.

Asta presupune si sa reincarci instalatia de incalzire si sa aerisesti caloriferele. In manualul centralei gasesti instructiuni detaliate despre cum cum sa faci incarcarea instalatiei daca nu ai presiune normala in centrala termica.

Cum stiu care este presiunea apei in centrala termica?

Centralele termice au un manometru de control pe panoul frontal care arata asa:

presiune-centrala-manometru

La cazanele de sol cu arzator, se monteaza manometre separat pe conductele de tur si retur.

Pentru sistemele de incalzire in circuit deschis (cu vas de expansiune deschis) nu se monteaza manometru pentru acestea nu sunt presurizate.

Ce presiune trebuie sa aiba o centrala de apartament?

Presiunea normala pentru de functionare pentru sistemul de incalzire este intre 1.0 si 2.0 bar.

Citeste si aceste articole care te pot ajuta:

De Ce Scade Presiunea In Centrala Termica?

Centrala Termica Pierde Presiune – Ce Trebuie Sa Fac?

Cum cresc presiunea apei in centrala termica?

Daca presiunea apei este sub 1.0 bar sau sub 0.8 bar, trebuie sa reincarci instalatia cu apa pana revine la normal. Asta este o operatie simpla de mentenanta pe care poti sa o faci foarte usor si singur, si este bine sa o faci cu caloriferele reci.

Cum cresc presiunea apei in centrala termica?

Cum faci umplerea cu apa a instalatiei de incalzire?

 1. Robinetul de umplere al centralei este montat in partea de jos a centralei termice sau pe una din tevile de tur sau retur.
 2. In timp ce urmaresti cu privirea manometrul centralei, deschide usor robinetul de incarcare.
 3. Cand acul manometrului a ajuns intre 1.0 si 2.0 bar (de preferinta 1.5 bar), inchide robinetul de umplere.

presiune-centrala-manometru

De ce trebuie sa incarc cu presiune?

Apa din sistemul de incalzire trebie sa fie la o anumita presiune pentru ca centrala termica sa functioneze corespunzator.

Exista un senzor de presiune in centrala termica si daca presiunea scade sub 0.8 bar, centrala intra in avarie pentru a nu functiona fara apa si sa riste sa se supraincalzeasca.

De ce scade presiunea centralei?

In timp, nu este ceva anormal daca presiunea centralei scade putin. Dar daca presiunea scade in mod regulat, poate indica faptul ca ai o scurgere undeva in circuitul caloriferelor.

Cum scad presiunea centralei daca este prea mare?

Daca presiunea centralei ajunge aproape de 3 bar, supapa de siguranta a centralei termice va refula si poti sa vezi cum curge apa din centrala.

Poti sa scazi peresiunea din centrala termica cand faci aerisirea caloriferelor (afla cum sa faci aici) sau sa scoti niste apa afara din circuit

Care este presiunea normala pentru o centrala termica?

Presiunea la manometrul centralei trebuie sa fie intre 1.0 si 2.0 bar. Daca scade prea jos presiunea, centrala intra in avarie si afiseaza un cod de eroare. De exemplu:

 • Centrala Vaillant eroare F22 – Prea putina apa in centrala;
 • Centrala Viessmann eraoare F2 – Lipsa apa;

Trebuie sa incarci instalatia cu apa asa cum am descris mai sus, pe la robinetul de incarcare.

Daca presiunea din centrala termica trece peste 3.0 bar, supapa de siguranta din centrala termica va deschide si va refula apa.

Cum aerisesti caloriferele?

Daca caloriferul este rece in partea de jos sau daca caloriferul nu se incalzeste sus, inseamna ca ai aer in circuitul de incalzire si trebuie sa faci aerisirea. Am scris un ghid pas cu pas pe care-l gasesti aici.

Concluzie

Daca vrei sa sti ce presiune trebuie sa aiba o centrala de apartament Ariston, sau orice alta marca, trebuie sa retii urmatoarele valori:

 • 0.8 bar – sub presiunea aceasta de obicei centrala intra in avarie pentru lipsa apa. Trebuie sa faci incarcarea cu apa a centralei pe la robinetul de umplere.
 • 1.0 – 2.0 bar – este presiune normala de functionare a centralei termice
 • 3.0 bar – este presiunea maxima de functionare a centralei. Daca ai presiune apropiata de aceasta valoare, trebuie sa scazi presiunea din centrala pe la aerisitorul unui calorifer.

Daca ti-a placut articolul, te invit sa te inscri la newsletter pentru a primi pe mail sfaturile mele si articolele noi.

Iar daca ti-a placut foarte mult articolul, distribuie-l pe facebook, ca sa ajute cat mai multi oameni. Multumesc 🙂

sursa foto

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?
Presiunea normala pentru de functionare pentru sistemul de incalzire este intre 1.0 si 2.0 bar.
Written by: blogdehttp://blogdeinstalatii.ro/
Date Published: 10/11/2016
Apa din sistemul de incalzire trebie sa fie la o anumita presiune pentru ca centrala termica sa functioneze corespunzator.
5 / 5 stars
27426 Vizualizari 104 Vizite azi

48 de gânduri despre „Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?

 • Am o centrala Ariston Clas System de 28 kw de 4 ani. Funcționează si ca încălzire pt calorifere dar si ca ACM cu boiler Buderus cu capacitatea de 180 litri.
  Mentionez ca timp de 4 ani nu am avut probleme cu ea.
  Toata vara a mers pe ACM fara probleme. Am schimbat filtrul acum 2 zile (cartus cu o substanță alba) si am pornit centrala pe caldura. Azi sa oprit si afișează cod 105 respectiv circulație insuficienta.
  Va rog un sfat.

 • Am probleme cu centrala WESTEN QUASAR 24 F
  -creste presiunea in centrala cand este deschis robinetul de admisie pt. apa calda menajera;
  -robinetul de incarcare functioneaza foarte greu si in salturi;
  As vrea daca se poate sa-mi dati o sursa de robinete de incarcare pentru tipul asta de centrala sau sa-mi furnizati unul, iar in cazul in care problema continua,va rog sa-mi spuneti ce am de facut. E mai bine sa repar aceasta centrala (este din 2005 in functiune) sau e preferabil sa o inlocuiesc cu una noua ?
  Multumesc, Dan

 • Buna ziua,

  Din pacate problema aceasta cu robinetul de incarcare se mai gaseste si la alte marci de centrale. Ar trebui schimbat robinetul.
  Westen au fost aduse de Baxi care nu mai sunt acum in Romania.
  Cautati la firmele de service Baxi pentru piesa aceasta.
  Daca centrala are peste 8-10 ani, poate aparea oricand o defectiune costisitoare care sa nu justifice reparatia si sa fie necesara o centrala termica de apartament noua.

 • Buna.
  problema mea e ca acel aer umbla prin instalatie.
  Se aude in centrala la un moment dat ca si cum ai turna o galeata de apa…
  Caloriferele se incalzesc toate.
  Cum sa scot acel aer?

 • Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele: Am centrala Vaillan turbo TEC an fabricatie 2011. In timp de repaus presiune ape manometru ajunge la 1,5-1,6. In timpul functionarii presiunea ajunge , rar, la 3-3,2 atm, Pot avea probleme de functionare datorita acestui fapt. Daca da ce trebuie facut.
  Mii de multumiri.

 • Buna ziua,
  Am o centrala Protherm si de cind i s-a facut revizia tehnica la 2 ani, presiunea apei scade frecvent sub 1 atm. si centrala intra in avarie.
  Am aerisit caloriferele in citeva rinduri, si acun o umplu cu apa din 2 in 2 zile.
  Cei de la service inca nu au venit desi i-am chemat sa constate defectiunea.
  Este adevarat ca, centrala are 10 ani de functionare.
  Ce sa fac?
  Cu stima,

 • Buna ziua !

  Am o centrala Motan K Plus si imi afiseaza zilnic eroarea E 10 din cauza lipsei de presiune pe instalatia de apa, in special cand scade temperatura in centrala. Am verificat in toata casa insa nu gasesc nici o scurgere.Am si unele tevi bagate in sapa insa nu am observat nici o scurgere. Am observat cand dau drumul la apa calda , creste presiunea de la 0.8 bar la 1.2 sau 1.3 bar.
  Credeti ca e o preoblema cu centrala sau poate fi o scurgere undeva unde nu am observat pana acum ?

  Multunmesc pentru raspuns !

 • Buna. Am ocetrala BAXI toate par in regula dar dupa ce se opreste incalzirea in instalatie se aude unfel de pocnitura .Evreo problema grava? Va multumesc.

 • Buna, am o problema cu o centrala Viessman Vitopend 100.
  Am bagat din greseala prea multa apa in ea iar acum presiunea este de ~2.1 bar in repaus sau cand folosesc apa calda iar cand dau drumul la caldura ajunge pana aproape de 3.0 bar moment in care opresc caldura si o las sa se calmeze inainte sa o pornesc din nou.
  Cum pot sa eliberez din presiune ?

 • Buna ziua,
  Stiu ca nu este vorba despre presiunea din circuitul de incalzire, dar eu am o problema cu presiunea apei menajere.
  Am un Vitopend 222 si dupa ce termina de facut apa calda menajera (chiar si in timpul procesului) presiunea pe circuit este f mare. Efectiv cand dau drumul la apa rece arunca apa cu presiunea f mare. De aceea mi-a si crapat un racord … Aveti idee de unde este problema?

   • Apa rece de la retea (Popesti Leordeni). Presiunea mare pe circuitul de apa calda menajera este doar cand se prepara apa calda. Temperatura centralei este constanta (cea aratata pe manometru) – din circuitul de incalzire

 • buna seara,

  Am o beretta junior-termoeca pe gaz care in fiecare seara dupa ora 6 se opreste si dupa ora 9 seara merge incontinuu pana a doua zi dupa masa la ora 6 cand se opreste din nou.In intervalul 6-9 seara ori de cate ori o pornesc se opresteșce ar putea fii?

  multumesc

 • Am o centrala ariston as .Problema este cand folosesc apa menajera , vine presiune normala o secunda dupa care presiunea scade imediat si curge incet ( ca pe creion ) Apa este fierbinte si fara variatii de temperatura . Am inteles ca este ceva infundat dar nu stiu ce . Mentionez ca presiune de intrare este intre 1 si 1,8 bari alim de la hidrofor . Apa rece la chiuveta are presiunea de mai sus . Multumesc .

 • Am o centrala termică Buderus logimax u42 si nu inteleg de ce presiunea la rece e 1bar si in functiune imi urca pana la 2,2 temp pe cazan e setată la 70grade.

 • Buna ziua! As avea si eu o întrebare sa va o adresez. Am o centrală Vailant,care o încărc si pierde presiunea de apa foarte repede de pe o zi pe alta si nu se vede pierderea de apa. Care ar fi cauza?

  Va mulțumesc !

 • Buna ziua, De ce la centrala la rece presiunea o am 1 bar si in timpul functionari imi urca pana la 2.2 bari, am aerisit caloriferele si nu aveau aer, filtrul y e cutrat si nu inteleg de ce tot imi urca apa pe cazan o am setata la 70 grade

 • am o centrala IMERGAZ si de ceva timp nu am presiune pe apa calda cand fac baie nu mai ajunge asa bine apa calda la dusuri si din cand in cand in timpul dusurilor vie reprize de apa rece ce trebuie sa fac?

 • Am centrala Wiessman 100, relativ noua 1,6 ani , iar presiunea este 0.8 bar in stare de repaos si 1.2 bar in stare de functionare, este corect ? daca nu ce pot face ? Multumesc.

  • Presiunea din centrala termica este cam mica.
   In mod normal, presiunea din centrala termica trebuie sa fie intre 1 si 2 bar.
   1,5 bar de preferinta.
   La unele modele de centrala, daca presiunea este mai mica de 0,8 bar intra in avarie si nu porneste.
   Ce poti face, este sa actionezi robinetul de incarcare al instalatiei, pentru a creste presiunea.

 • Buna seara!
  La Centrala mea Ariston a scazut presiunea la 0.8 si incercand sa o ridic curge apa din robinet. O fi din cauza ca sunt calde caloriferele? M am speriat…Este normal?

 • furtunul de la pompa ce duce la vasul de expansiune la centrala termica trebuie sa fie cald in timpul functionari centralei pe incalzire sau rece sau mai precis prin furtun trece surplusul de apa ptr a numi creste presiunea in instalatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *