10 Intrebari Despre Centrale Termice [Vezi Raspunsurile] 



Vine o vreme cand ai probleme cu centrala termica si instalatia de incalzire.

Nu toate problemele sunt la fel. Unele din ele sunt grave, cum ar fi lipsa incalzirii pentru 3 zile in perioada de iarna.

Altele sunt simple, si le poti rezolva deschizand si inchizand un robinet de exemplu, atunci cand scade presiunea la centrala.

Este un lucru inteligent sa inveti din greselile altora. Nu este deloc placut sa faci tu greselile cand poti evita deranjul.

Blog de Instalatii iti arata 10 intrebari despre centrale termice (si raspunsurile pentru ele).

caloriferul nu se incalzeste

Georgeta: Buna, te rog sa ma ajuti daca poti in urmatoarea problema:

Am o centrala pe gaz si instalatia de incalzire este facuta pe cupru, cu distribuitor. Unul dintre calorifere (cel mai mare) nu se incalzeste deloc, desi l-am aerist.

Ce pot sa-i mai fac? Ce nu este in ordine? Instalatia este noua.

Raspuns:  Verificati daca vine debit de apa la calorifer. Daca caloriferele nu se incalzesc, incercati aceste variante:

– Cresteti temperatura pe tur la centrala. Daca temperatura este prea mica, sau izolatia casei nu e deajuns, agentul termic se raceste pana ajunge la toate caloriferele.

– Aerisiti caloriferele. Daca au aer in ele, nu se vor incalzi bine. Detalii despre aerisire: https://blogdeinstalatii.ro/cum-aerisesti-caloriferul/

– Faceti echilibrarea hidraulica. Pe scurt: mai inchideti robinetul la caloriferele apropiate de centrala. Pentru a ajunge mai mult debit la ultimele calorifere. Detalii despre echilibrare: https://blogdeinstalatii.ro/echilibrarea-hidraulica/

– Daca aveti capete termostatice la calorifere, acestea pot avea robinetii blocati. Demontati capul termostatic si miscati de tija robinetului. Poate fi mizerie care sa – blocheze. Vedeti aici cum sa faceti: https://youtu.be/VGnacSs82cw

Detalii despre robinetii termostatici: https://blogdeinstalatii.ro/robinet-termostatic/

Alte cauze posibile:

– Probleme cu caloriferele: https://blogdeinstalatii.ro/20-de-probleme-cu-caloriferele-si-rezolvarea-lor/

– De ce nu incalzesc caloriferele: https://blogdeinstalatii.ro/nu-incalzesc-caloriferele/

– De ce este caloriferul rece jos? https://youtu.be/JHjlvPT-sNU
– Mai inchideti din robinetii  la caloriferele apropiate de centrala, ca sa ajunga mai mult debit la el (echilibrare hidraulica).

– cresteti temperatura la centrala (peste 60 grade) si lasati-o sa mearga mai mult timp.

Prelungire tubulatura de evacuare centrala termica

Gabriel: Va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca se poate prelungi kitul de evacuare cu vreo 3m?

Am o centrala ARISTON in condensare si din cauza aburului care se face,picura jos pe piatra si se face ca un fel de rugina.

As vrea sa dau mai departe de casa,ea acum iese cam 50-60cm. Va multumesc si va doresc o zi frumoasa.

Raspuns: La centalele termice in condensare se poate prelungi tubulatura mai mult. Puteti sa ajungeti pana la 7-8 metri – dar trebuie verificat in cartea tehnica care este lungimea maxima admisa.

Verificati si panta pe care-o are tubulatura acum. Mai ales daca-ti montat-o in locul unei centrale vechi conventionala.

Pentru ca la centrala termica in condensatie, panta tubulaturii ar trebui sa fie spre centrala termica (adica de varf in sus).

In caz ca nu este buna panta, poate trebuie sa modificati gaura din perete, si sa reasezati tubulatura. E posibil ca dupa aceasta operatiune sa nu mai picure, si sa nu mai aveti nevoie de prelugirea tubulaturii. 

Intrati sa vedeti acest video pentru a afla de ce scoate abur centrala termica.

Florin: Am o intrebare: Pentru o centrala electrica de 9 kw trebuie sa am curent trifazic?

Raspuns: Centrala electrica Protherm de 9 kw poate sa mearga si la 220 si la 380. Dar la monofazic trebuie niste conditii mai speciale.

Adica e necesar cablu electric cu sectiunea de 10 mm2 si siguranta fuzibila de 50 de Amperi.

Verificati ce putere electrica aveti instalata. Daca este necesar, puteti cere o suplimentare a puterii la furnizorul de energie electrica.

Despre centrala electrica am facut cateva materiale care va pot ajuta. Atat cu alegerea cat si cu consumul.

Intrati sa le vedeti aici: 

robineti termostatati pentru calorifere

Sorin De ce nu trebuie montati robineti termostatici pe toate caloriferele si cum se alege caloriferul pe care nu se monteaza(mai aproape sau mai departe de centrala)?

Raspuns: Capetele termostatice pot sa fie toate inchise si pompa nu are unde sa circule apa si se poate strica.

Centralele termice de produse in ultimii ani au in general o piesa de by-pass inclusa. Si aceasta protejeaza pompa daca toate caloriferele sunt inchise.

In unele cazuri poate sa fie subdimensionata si de aceea inca se practica lasarea unui calorifer fara cap termostatic.

De obicei se alege ultimul calorifer, pentru ca circuitul pana la el sa fie mai lung si apa sa poata ceda caldura.

Sau se alege caloriferul de baie, pentru ca in general in baie se doreste mai cald, si caloriferul poate sa fie deschis mereu. In acest video poti vedea ce inseamna numerele de la robinetii termostatati de calorifer.

tubulatura de evacuare centrala in condensatie

Ionut: Buna ziua, Adresez și eu o întrebare pentru a îmi îmbogăți cunoștințele.

Recent am schimbat centrala termica trecând la una in condensare (Viessmann 100W 26kw).

Nu înțeleg însă de ce curge apa pe coșul de evacuare (presupun că este condens), este normal sa picure apa in exterior?

Daca nu, atunci ce se presupune că ar trebui sa fac?

Raspuns: Daca la centrala termica in condensatie curge apa pe la tubulatura de evacuare, nu este bine. Inseamna ca montajul nu este facut corect.

Panta pentru tubulatura de evacuare trebuie sa fie astfel:

  • la centrala termica in condensatie, panta tubulaturii trebuie sa fie spre centrala termica.

Si condensul care se formeaza pe tubulatura se poate scurge in centrala, si de acolo la canalizare.

  • la centrala termica fara condensatie (conventionala) panta tubulaturii trebuie sa fie spre exterior.

Pentru a nu se scurge condens in centrala termica.

In cazul dumneavoastra, pentru ca ati avut o centrala termica fara condensatie inainte, gaura din perete are panta catre exterior – ceea ce este gresit.

Din acest motiv se formeza condens care picura in afara. Iarna se pot forma turturi mari de gheata care pot sa fie periculosi.

Si se poate infunda tubulatura, ceea ce duca la oprirea centralei. Pentru a remedia, ar trebui sa modificati gaura din perete, ca sa permiteti un montaj corect al tubulaturii de evacuare. 

Apa calda la robinet de la centrala termica

Florentin: Noi am achiziționat o centrală Viessman pe care dvs o recomandați de 33 kw. Este puțin cam mare pentru suprafața casei dar ne-am gîndit ca neprofesionisti să nu „gîfîie” centrala. 

E mai bine că am luat o centrală de putere puțin mai mare  ? 

Avem o nelămurire , poate ne ajutați. Am găsit debitul acm la 30 de grade dar nu am găsit debitul de acm la o temperatură mai ridicată.

Adică de o baie mai fierbinte, noi credem că 30 sau 40 de grade la acm nu este fierbinte mai degrabă călîie. Dacă ne puteți ajuta? Vă mulțumim! 

Raspuns: In general nu este nevoie de o centrala supradimensionata.

30 de grade este delta T. Adica diferenta intre temperatura de intrare a apei, si temperatura de iesire.

Vara de exemplu, apa rece poate sa vina cu 10 grade (sau mai mult) si centrala va adauga 30 de grade peste, rezultand 40 la iesire. Daca cresteti temperatura apei, va scadea debitul.

E recomandata o temperatura de circa 49 grade pentru apa calda menajera. Si mai mica de 55 de grade pentru circuitul de incalzire.

constructie casa centrala termica

Mihaela Buna ziua, numele meu este Mihaela si am mare nevoie de o parere din partea dvs. legata de sistemul meu de incalzire.

Am o locuinta noua cu o suprafata utila de 130 mp formata din parter si mansarda. La parter am instalatie de incalzire in pardoseala iar la mansarda radiatoare.

Anul trecut in luna noiembrie am pornuit sistemul de incalzire care functioneaza cu o centrala termica de 24 KW Viessman clasica, cred ca este mai veche de 10 ani ce a fost cumparata second hand (a indrumarea constructorului)

La vremea accea nu am mai avut bani pentru o centrala noua si nu am vrut sa las casa neincalzita peste iarna, am facut un compromis…

Am constatat ca am un consum de gaz urias, in prima faza am crezut ca am gresit oprind si repornind incalzirea si neavand usi la momentul acela m-am gandit ca poate centrala merge prea mult nereusind sa ajunga la temperaturile setate (am termostate de ambient pe fiecare incapere la parter).

La inceputul lunii ianuarie am montat si usile de interior lucru care am crezut ca ajuta dar consumul a ramas in continuare foarte mare, factura curenta 660 de lei.

Trebuie sa va spun ca la mansarda radiatoarele sunt oprite, functioneaza unul singur, cel din baie.

Termostatele de ambinet de la parter sunt setate la 14 – 15 grade. Nu locuieste nimeni acolo, nu se foloseste apa calda.

Casa este neizolata, este numai tencuita dar tamparia exterioara este una una forte buna.

Am citit pe blogul dvs. si am vazut ca o centrala termica necesita anumite reglaje, credeti ca ma puteti ajuta cu o parere inaite de ai contatcta pe cei de la care am cumparat centrala?

Va multumesc si astept un raspuns din partea dvs.

Raspuns: 

– Centrala termica este veche si este mai putin eficienta. O centrala termica in condensatie ar trebui sa consume cu 10% – 20% mai putin.

– Daca nu locuiti in casa, nu este nevoie de 15 grade. Daca puneti 7 grade la termostat ca sa nu inghete este suficient.

– Casa este neizolata ceea ce nu ajuta deloc la consum. Practic fara izolatie nu aveti cum sa consumati putin.

– Instalatia ar trebui vazuta de un instalator si poate reglata temperatura agentului termic.

Puteti sa comparati consumul centralei pe gaz cu cele din acest articol

revizia centralei termice

Cristian Salutare! Am citit recent câteva articole de pe blogul tău și am o nelămurire privind revizia unei centrale termice. Locuiesc in chirie și de aproape 5 ani centrală termică nu a beneficiat de o revizie.

Probabil nu a fost făcută niciodată, având in vedere ca blocul este relativ nou, construit in 2016.

Zilele trecute am fost contactat de o companie care mi-a precizat ca trebuie făcută revizia centralei termice conform reglementărilor și ca am nevoie de mai multe documente, ca de exemplu: documentația tehnica și autorizarea ISCIR (am doar contractul încheiat cu Engie și manualul centralei termice).

Din păcate, nu dețin aceste documente și probabil nici proprietarul. Ce as putea face pentru a obține aceste documente și pentru a putea beneficia de revizie? Multumesc frumos!

Raspuns: La centrala termica trebuie facuta Autorizatia de Functionare la 2 ani. Asta e obligatorie.

E necesar proiectul de gaz. Daca nu aveti proiectul de gaz, acesta poate fi refacut de o firma specializata care face lucrari de gaz.

Revizia centralei este recomandat sa se faca anual sau la 2 ani (nu este obligatorie).

boiler electric cablu

Diana Buna, Am o mare rugaminte- daca ma poti ajuta. Am luat un boiler Ariston Lydos Eco 80v, 80l, 1800w si trebuie sa cumpar cablu de alimentare . Cei de la magazin imi spun ca e bun de 1,5 dar persoana care il pune imi cere de 2,5. Poti sa imi recomanzi care e mai bun? Multumesc

Raspuns: Buna, Cablul de 1,5 mm2 este suficient. Pentru siguranta se poate monta si cablu mai gros de 2,5 mm2

In cartea tehnica se cere minim 1,5 mm2.

Instructiunile de utilizare le gasiti aici. Detalii despre cablu gasiti aici. Sper sa va fie de folos.

dungi si urme negrea deasupra caloriferului

Carmen Buna ziua. As vrea sa va intreb, mama mea sta la casa si are calorifere din fonta vechi de 45 de ani.

Intrebarea mea este: de ce perdelele se inegresc tare iarna chiar si peretele pe unde trece teava.

Am intrebat mai multa lume din domeniu si nu au stiut sa imi raspunda! Multumesc!

Raspuns: Motivul pentru care se intampla acest lucru, este un fenomen ce se cheama ‘’Thermal tracking’’ sau ‘’ghosting’’.

Are legatura cu praful si alte particule ce se afla in aer.

Printre metodele de a reduce asta sunt: scaderea nivelului de praf din casa, reducerea umiditatii.

Gasiti detalii complete in acest articol. Masurati umiditatea din casa. daca este mai mare de 60%, folositi acest dezumidificator.

 

Citeste si acest articol cu intrebari despre centrale termce: 10 Intrebari si raspunsuri despre centrale termice: partea 1

Sursa foto: depositphotos.com



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: